A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület nyilatkozata

A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület – a magyar történész társadalom egyik reprezentatív szakmai szervezeteként – ezúton fejezi ki szolidaritását a Magyar Tudományos Akadémia Kutatóintézeteiben dolgozó valamennyi kolléga mellett, akiket a magyar kormánynak az MTA-ra vonatkozó átgondolatlan, nemzeti érdekeinket sértő átalakítási terve méltatlan és egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetbe hoz. Határozottan kiállunk a tudományos kutatás szabadsága mellett, s elutasítunk minden olyan kormányzati lépést, ami ezt veszélybe sodorja, s a tudomány képviselői helyett politikusoknak ad elsőbbséget a tudományos döntésekben.

Magyarország fejlődésének záloga és egyetlen érdemi tartaléka a kiművelt emberfők sokasága, ahogyan ezt Széchenyi István is felismerte közel kétszáz évvel ezelőtt, amikor javaslatot tett a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. A magyar kormány – illetve az annak tudománypolitikáját képviselő ITM és az azt irányító Palkovics László miniszter úr – a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeti hálózatának átalakítását célzó tervezetének megvalósulása esetén nem csupán az ország egyik legnagyobb presztízsű nemzeti intézményét rombolja le, hanem már rövid távon akadályozza a társadalmi és gazdasági innovációt. A napvilágot látott elképzelések súlyosan károsítják az MTA-n folyó élet-, természet-, bölcsészet- és társadalomtudományi kutatásokat, elüldözik az országból a kutatókat, ellehetetlenítik az európai uniós és más nemzetközi alapítányi források bevonását, s így kockáztatják a hazai tudományos alapkutatások jövőjét.

A modern Magyarország számára létszükséglet a politikai és ideológiai befolyástól mentes Magyar Tudományos Akadémia fennmaradása. Az MTA kutatóintézeti hálózatában felhalmozott tudás megőrzéséhez, hasznosításához és fejlesztéséhez nem forráskivonásra, hanem további források biztosítására van szükség. Mindezek ismeretében támogatásunkról biztosítjuk az MTA kutatóintézeteiben dolgozó kollégákat tömörítő Akadémia Dolgozók Fóruma által megfogalmazott követeléseket. A jelenlegi átalakítási ötleteket, a finaszírozásra kiírt manipulatív és szakmailag alacsony színvonalú pályázatot vissza kell vonni. Biztosítani kell az MTA kutatóhálózatának működését, s demokratikus körülmények között, nemzetközi szakértők és az érintettek bevonásával kell kidolgozni a magyar tudományfinanszírozás rendszerét.

A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület elnöksége és választmánya

Budapest, 2019. február 8.