A határon túli magyar doktoranduszszervezetek is kiállnak az MTA mellett

A határon túli magyar doktoranduszszervezetek szolidaritási nyilatkozata a Magyar Tudományos Akadémia és annak munkatársai mellett

A határon túli magyar doktoranduszközösségek érdekeit képviselő szakmai szervezetek, a Momentum Doctorandus – Kárpátaljai Magyar Doktorandusz Szervezet, a RODOSZ – Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége, a TéKa – Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása, valamint a VMDOK – Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete szolidaritását fejezi ki a Magyar Tudományos Akadémia kutatói hálózatával és munkatársaival.

Mindazokkal a tudományos életben elismert szakemberekkel együttérez, akik az MTA, Magyarország legfontosabb és legelismertebb kutatási intézményének – kutatásaiban részt vállaltak és a magyarországi kormány jelenlegi intézkedései következtében kilátástalan helyzetbe kerültek. A fent említett határon túli doktoranduszközösségek rendszeresen együttműködnek az MTA-val. Határon túli kutatásaikhoz – szellemi és anyagi – támogatást kapnak az Akadémiától, amely nagyban hozzájárul a határon túli magyar közösségek tudományos és kulturális fejlődéséhez. Jelen helyzet alapján aggodalmunkat fejezzük ki az MTA átszervezésével kapcsolatban. Emellett felelős – ideológiai elfogultságoktól mentes – gondolkodásra hívjuk fel Magyarország politikusainak a figyelmét az Akadémia kutatóhálózatának a módosítása ügyében.

Momentum Doctorandus – Kárpátaljai Magyar Doktorandusz Szervezet
RODOSZ – Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége
TéKa – Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása
VMDOK – Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete