Szavazás az akadémiai dolgozók körében

Kedves Akadémiai Dolgozó!

A véleményére vagyunk kíváncsiak – megint. Korábban az MTA 15 kutatóközpontja és kutatóintézete közül 12-ben volt valamilyen formában szavazás arról, hogy az akadémiai kutatóhálózat részt vegyen-e a(z egyik) Palkovics-tervben, a Tématerületi Kiválósági Programban. A szavazásban résztvevők elsöprő többsége ezt elutasította. Az MTA Elnöksége ezután február 12-én úgy döntött, hogy csak akkor vesz részt ebben a „pályázatban”, ha a miniszter írásbeli garanciát ad a 2019. évi alapellátás biztosítására. Mi szükség van akkor újabb szavazásra? A helyzet az Innovációs és Technológiai Minisztérium újabb javaslata és más történések miatt érett meg egy újabb szavazásra.

Az ITM azt kezdeményezi, hogy az MTA kutatóhálózata a köztestületi modellt feladva, részleteiben még nem ismert, alapítványi formában működjön tovább. Ez azt jelentené, hogy az MTA egy alapítványnak adná át vagyontárgyait, kutatóhálózatát és a dolgozók elvesztenék közalkalmazotti státusukat.

Most tehát a következő kérdésben kérjük a véleményét:

Támogatja-e Ön, hogy az MTA kutatóhálózata a jövőben is az MTA-hoz – ne pedig egy vagyonkezelői alapítványhoz – tartozzon?

a) Igen

b) Nem

c) Tartózkodom

A szavazás 02:21. 12:00 és 02.25. 18:00 közt folyik.

Arra bátorítjuk, hogy mielőtt szavazna, érdeklődjön kutatóintézete igazgatójánál, beszélgessen kollégáival, olvassa az Akadémiai Dolgozók Fórumának weboldalát, Facebook-oldalát, tájékozódjon a sajtóból. Az ITM vagyonkezelői alapítványáról itt olvashat bővebben, az Akadémiai Dolgozók Fórumának a tervvel kapcsolatos nyilatkozatát itt találja.

Lovász László Elnök úr több fontos nyilatkozatot is adott az elmúlt napokban. Figyelmébe ajánljuk a Népszavának adott interjúját, a Marosvásárhelyi Rádióbeli nyilatkozatának egyik legfontosabb mondata szerint az Akadémia “nem is gondolkodik az alapítványi formáról”. A mostani szavazás célja, hogy megtudjuk, a kutatóhálózat dolgozói mennyiben osztják Elnök úr véleményét.