Az MTA tárgyalódelegációja tartsa magát az Elnökség elvi döntéseihez!

Akadémiai Dolgozók Fóruma
Sajtóközlemény
Megjelenés időpontja: 2019.03.14.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma aggodalommal figyeli az MTA tárgyalódelegációjának meggondolatlan lépéseit. Álláspontunk szerint az Akadémia vezetésének mindaddig nem kellene részt vállalnia Palkovics miniszter kapkodó és megalapozatlan ötletelésében, amíg az MTA legfőbb döntéshozó testülete, az Elnökség nem foglal ismét állást abban a kérdésben, hogy a kutatóhálózat leválasztható-e az Akadémiáról.

Nem tisztázott, hogy a bizottságok felállításáról és tevékenységéről van-e tudomása az Akadémia elnökének, Lovász Lászlónak. Nem tisztázott az sem, hogy született-e bármilyen kormánydöntés az Akadémia átalakításának tervéről.

Végül: nem értjük, hogy a hétfőn nyilvánosságra került levél szerint zsarolás áldozatául esett tárgyalódelegáció bizonyos tagjai miért vállalkoznak a kierőszakolt új struktúra előkészítésére. Hiszen a dokumentumból kiderült, hogy a szándéknyilatkozat a minisztérium diktátumát jeleníti meg.

Emlékeztetni szeretnénk az Akadémiai Dolgozók Fórumának korábbi intelmére, amely szerint az MTA nem vehet részt saját felszámolásában. Ezt a szerepet az Akadémiának semmiképpen nem lenne szabad felvállalnia.

Az Akadémiai Dolgozók Fórumának véleménye szerint a zárt ajtók mögött, titokban zajló tárgyalások nem szolgálják az MTA érdekeit, ezért mindkét fél részéről transzparens tárgyalásokat követelünk. Aggályosnak tartjuk azt is, hogy az Akadémia delegációja úgy kíván stratégiai és szervezeti kérdésekben állást foglalni, hogy a kutatóhálózat működését felmérő átvilágítás eredményét még nem ismerhetjük.

A nyilatkozat szövege pdf formátumban innen tölthető le.