Nyílt levél Freund Tamásnak

Tisztelt Elnök Úr!

Korábban Ön több megszólalása alkalmával is kiállt amellett, hogy a volt akadémiai kutatóhálózat visszakerüljön a Magyar Tudományos Akadémiához, és úgy nyilatkozott, hogy igyekezni fog befolyását e cél érdekében is érvényesíteni. Bár a kutatóhálózatot elvették az MTA-tól, és lezajlottak bizonyos botrányoktól sem mentes belső átalakítások, eddig sikerült megőrizni a kutatóhálózat egységét, és Palkovics Lászlónak az a terve, hogy a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont egyik intézetét bezárassa, szerencsére nem járt sikerrel. 

Sajnálatos módon azonban most több forrásból is arról értesültünk, hogy a Belügyminisztérium meg kívánja szerezni (vagy valaki el kívánja távolítani a kutatóhálózatból) a KRTK-hoz tartozó Regionális Kutatások Intézetét és annak dolgozóit.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma elkötelezett a kutatóhálózat egyben tartása mellett, elvárja, hogy a szervezeti átalakításokat szakmai egyetértés és konzultáció övezze, és a tervezett változásokról a kutatóhálózatot fenntartó adófizető polgárok széles nyilvánossága is előzetesen tudomást szerezzen.

A KRTK és annak intézetei az MTA Kiváló Kutatóhelyei, a megszüntetés szakmai szempontból tehát vállalhatatlan, és nyilvánvalóan ellenkezik az MTA érdekeivel is.

Amennyiben Önnek is fontos a kutatóhálózat integritása és a magyar tudomány függetlensége, álljon ki az elszakítás előtt álló intézetért és az ott dolgozókért, valamint a csonkolásra ítélt kutatóközpontért, és tegyen meg mindent azért, hogy az irányító testület MTA által delegált tagjai ne szavazzák meg a tervezett átalakítást. 

2021. május 2.

Akadémiai Dolgozók Fóruma