A miniszter hagyjon fel az ötleteléssel

Akadémiai Dolgozók Fóruma
Sajtóközlemény
Megjelenés időpontja: 2019.02.18.

A miniszter hagyjon fel az ötleteléssel

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma aggodalommal figyeli az ITM újabb és újabb felvetéseit a Magyar Tudományos Akadémia átalakításával és az akadémiai vagyon kiszervezésével kapcsolatban. Felszólítjuk a minisztert, hogy az ötletszerű, naponta változó javaslatokkal hagyjon fel!

A Magyar Tudományos Akadémia a legnagyobb közbizalmat élvező, közel 200 éves nemzeti intézményünk, nemzeti önazonosságunk letéteményese. Szétverése visszafordíthatatlan károkat okozhat a magyar nemzetnek. A magánvagyonok kezelésére létrehozott alapítványi forma alkalmatlan arra, hogy nemzeti vagyonunkat kezelje. A február 12-én benyújtott törvényjavaslatok által létrehozandó alapítványok nem illeszkednek a magyar jogrendbe, és számos aggályos rendelkezést tartalmaznak. A törvénytervezet szakít a Polgári Törvénykönyv garanciáival, és megnehezíti a vagyon állami ellenőrzését is.

Többen rámutattak arra, hogy az alapítványi struktúra és a rendelkezésre bocsátott nem diverzifikált vagyon már a Corvinus üzemeltetését sem teszi lehetővé. A Magyar Tudományos Akadémia esetében tisztázatlan az is, mi tenné ki az alapítvány vagyonát, csak burkolt utalások vannak az MTA jelenlegi vagyonára. A Magyar Tudományos Akadémia valódi értéke a kiművelt emberfőkben rejlik, ezt szolgálja az ingó és ingatlan vagyon, a laborok, kutatóházak, műszerek és gyűjtemények. Ezen vagyonelemek értékesítése a kutatást lehetetlenítené el.

Az Alaptörvényre és az Akadémiai törvényre tekintettel az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozott nemet mond a miniszter azon tervére, hogy a Magyar Tudományos Akadémiát magánvagyon-kezelői alapítványokba szervezze ki. Felszólítjuk a minisztert, hogy tárgyalásai során ne vegyen igénybe ügyvédi irodákat. Ha alkalmatlannak érzi magát feladatai ellátására, forduljon hozzánk: szívesen ellátjuk tanácsokkal arra nézve, hogyan lehet egy korszerű akadémiai intézményrendszert működtetni.

A sajtóközlemény szövegét letölthető formában lásd itt.

One thought on “A miniszter hagyjon fel az ötleteléssel

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.