Menet a tudományért – videó beszámoló beszédekkel

Menet a tudományért – ADF-es demonstráció (március 21. csütörtök)
Beszámoló képekkel és videókkal

 

Másodjára szervezett demonstrációt az Akadémiai Dolgozók Fóruma az MTA székháza elé. Február 12-e után ismét egy elnökségi ülés kezdetére időzítettük a tüntetést. A március 8-i erőteljes minisztériumi nyomásra aláírt szándéknyilatkozatot követően új szakaszba lépnek az ITM és az MTA közötti tárgyalások. A tárgyalások megkezdése előtt az ADF szerette volna kinyilvánítani, hogy a dolgozók közössége továbbra is teljes mértékben támogatja az elnökség azon törekvéseit, hogy a kutatóintézet-hálózat az MTA felügyelete alatt maradjon, és arra bátorítja az MTA tárgyalódelegációját, hogy ne engedjenek semmiféle minisztériumi zsarolásnak.

 

A demonstrációt megelőzően az Akadémiai Dolgozók Fóruma az alábbi levelet juttatta el az MTA Elnökségének.

 

A székháznál Kamarás Katalin (fizikus, akadémikus, a Wigner Fizikai Kutatóintézet közalkalmazotti tanácsának tagja), illetve Bicskei Éva (művészettörténész, az Akadémia Művészeti Gyűjteményének vezetője, az MTA BTK MI tudományos főmunkatársa) mondtak beszédet az akkor még csak 7-800 résztvevőnek.

A beszédek után a Lánchídon nagyjából 2000 fősre duzzadt tömeg mutatta fel azokat a könyveket, melyeket a résztvevők a szervezők kérésére hoztak magukkal a tudományhoz való kötődésüket bemutatandó.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete előtt először Orosz Ferenc (enzimológus, az MTA TTK tudományos tanácsadója és közalkalmazotti tanácsának tagja), majd Mende Balázs (antropológus, az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa és laborvezetője) mondtak beszédet.

A beszédek után az esemény két házigazdája, Lőrincz Viktor és Szilágyi Emese egy tízpontos petíciót adott át az ITM képviselőinek.

 

A petíció szövege itt olvasható.

Az RTL Klub csütörtöki híradója tudósított a tüntetésünkről.